Een paspoort of identiteitskaart

Voordat we aangeven of u beter voor een Nederlands paspoort kunt kiezen of een Nederlandse identiteitskaart bespreken we beide kort.

De Nederlandse identiteitskaart

De Nederlandse identiteitskaart kan men zich identificeren als men in Europa gaat reizen. Voor veel Europese landen is de identiteitskaart een geldig identificatie bewijs. De identiteitskaart heeft eenzelfde afmeting als ene Nederlandse bankpas. En de identiteitsbewijzen zijn vijf jaren geldig. Als uw kinderen jonger dan twaalf jaar zijn dan dienen ze het identiteitsbewijs samen of met de toestemming van de beide ouders aan te vragen. Als de kinderen ouder zijn dan twaalf jaar dan is dat niet meer mogelijk.

Waar kunt u een identiteitskaart aanvragen?

U kunt de Nederlandse identiteitskaart aanvragen bij de gemeente waarin u woonachtig bent of bij de Nederlandse ambassade in het land waar u dan bent op dat moment en waar ook de Nederlandse identiteitskaart geldig is.

In welke landen is de Nederlandse identiteitskaart geldig?

De Nederlandse identiteitskaart is geldig in de volgende landen, te beginnen met Andorra, België, Bulgarije Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen,
Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Turkije, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
Hiernaast zijn er ook nog andere landen waar u terecht kunt met de Nederlandse identiteitskaart. Op basis van internationale afspraken of speciale rechten is dit mogelijk. Informeer hiervoor bij uw gemeente of de desbetreffende ambassade van het land waar u naartoe wilt gaan.

Het Nederlandse paspoort

Het Nederlandse paspoort is geldig in alle landen van de wereld. Niet alleen in Nederland en Europa, maar alle landen in de wereld. Het is daarnaast echter nog wel noodzakelijk om naast het paspoort ook een visum te hebben. Een paspoort in Nederland heeft vier en dertig pagina’s en speciale ruimtes voor de stempels en de visa’s van de landen die u wilt gaan bezoeken.

Wanneer kunt u een paspoort aanvragen?

Om een paspoort aan te mogen vragen hebben kinderen tot hun achttiende jaar toestemming nodig van de beide ouders (of de wettelijke voogden). En het is goed om te weten dat ieder kind een eigen paspoort nodig heeft. Het is namelijk sinds 26 juni van het jaar 2012 niet meer mogelijk om kinderen bij te schrijven op het paspoort van de ouders of de verzorgers. Kinderen moeten nu een eigen reisdocument hebben.

Het verschil tussen de Nederlandse identiteitskaart en het Nederlandse paspoort

Het grote verschil zit hem in het feit dat een paspoort (in combinatie met een visa) in alle landen van de wereld mogelijkheden biedt. Een Nederlands identiteitsbewijs is alleen in Europa geldig. Daarnaast kan een kind vanaf 12 jaar zelfstandig een identiteitskaart aanvragen en een paspoort in Nederland pas vanaf 18 jaar. Beide zijn bij uw eigen gemeente aan te vragen.