Maken of Aanvragen

Een identiteitskaart of id kaart laten maken of aanvragen.

Als u een Nederlander bent of een Nederlandse dan kunt u een identiteitskaart of id-kaart bij uw gemeente aanvragen waar u woont en ook bent ingeschreven als burger van die gemeente. De id-kaart of identiteitskaart kan alleen worden aangevraagd door de persoon zelf. Het is dus niet mogelijk dat iemand anders een identiteitskaart of id kaart aanvraagt voor iemand anders. Als u naar uw gemeente gaat dient u een identiteitskaart of id kaart of een paspoort meenemen. Dit mag ook een verlopen identiteitskaart of id kaart of een verlopen paspoort zijn. Daarnaast moet u een goede kleuren pasfoto meenemen die aan alle eisen van een pasfoto voldoet. Mogelijk kunt u deze op het gemeente huis laten maken. Anders kan een fotograaf u uitstekend helpen. Zij zijn vaak exact op de hoogte van de wensen en eisen van de gemeente voor een pasfoto. U kunt naast een identiteitskaart of id kaart ook een paspoort hebben in Nederland. Dat is geen enkel probleem.

Het aanvragen van een identiteitskaart of id kaart als u nog een geldige identiteitskaart of id kaart heeft.

Als u nog een identiteitskaart of id kaart heeft die nog gewoon geldig is dan kunt u deze nog gebruiken tot deze verloopt. U kunt deze inleveren (of ongeldig laten maken) als u de nieuwe identiteitskaart of id kaart komt ophalen bij uw gemeente. En u moet natuurlijk wel een identiteitskaart of id kaart als uw oude identiteitskaart of id kaart gaat verlopen. Iedere nieuwe identiteitskaart of id kaart krijgt ook een nieuw uniek nummer.

Een identiteitskaart of id kaart aanvragen als u de oude identiteitskaart of id kaart kwijt bent.

Als u uw oude identiteitskaart of id kaart kwijt bent of als deze zijn gestolen dan geldt een andere aanvraag procedure voor de nieuwe identiteitskaart of id kaart. Het beste informeert u naar de mogelijkheden bij uw gemeente.

De aanvraag van een identiteitskaart of id kaart als u in het buitenland bent.

Als u in het buitenland bent en daar een identiteitskaart of id kaart wilt aanvragen dan dient u naar de Nederlandse ambassade te gaan of het consulaat in het betreffende land.

Wat als u geen vast woonadres heeft en een identiteitskaart of id kaart wilt gaan aanvragen?

Voor mensen zonder een vast woonadres (dakloze mensen) is het mogelijk om een identiteitskaart of id kaart aan te vragen bij de gemeente van Den Haag. Den haag heeft een speciale afdeling waar mensen en Nederlanders zonder vast adres hun identiteitskaart of id kaart kunnen aanvragen. Bezoek hiervoor gerust de website van de gemeente Den Haag.

Wat als een kind een identiteitskaart of id kaart wil hebben of aanvragen?

Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar dienen de toestemming te hebben van beide ouders (of wettelijke voogden). Als u dit schriftelijk wilt doen dient u dit bij een gemeente (uw eigen gemeente) te doen met een geldig legitimatiebewijs.

Wanneer kunt u de identiteitskaart of id kaart ophalen bij uw gemeente?

U kunt de identiteitskaart of id kaart bij uw gemeente ophalen na ongeveer vijf werkdagen. Dit komt omdat de identiteitskaart of id kaart op een centraal punt in Nederland wordt gemaakt. Hierna heeft u tot drie maanden om de identiteitskaart of id kaart op te halen bij uw gemeente.