Nieuwe Identiteitskaart

een nieuw paspoort en identiteitskaart in 2013 kent een nieuw tarief

Per januari 2013 kennen de gemeenten nieuwe maximale tarieven voor een nieuwe identiteitskaart (en ook voor de paspoorten). Het maximale tarief is dan namelijk 41,90 euro. En het was het jaar ervoor 40,05 euro. De korting voor kinderen onder de 14 jaar is gelijk gebleven en is 10,05 euro.

Op voorstel van minister Spies van Binnenlandse zaken en koninkrijk relaties is dit voorstel goed gekeurd door de rijks ministerraad.

Waar kunt u een nieuwe identiteitskaart aanvragen?

U kunt een nieuwe identiteitskaart aanvragen bij uw eigen gemeente. U dient dan een goede pasfoto mee te nemen. Een pasfoto die aan alle eisen voldoet die de overheid aan een pasfoto stelt. Het beste kunt u een fotograaf een pasfoto laten maken. Dit is niet zo moeilijk en gaat gemakkelijk en snel. En u weet zeker dat de pasfoto aan alle pasfoto-eisen voldoet die de gemeente en de overheid eraan stellen. Het kan soms een crime zijn als u dit zelf moet doen. Daarnaast dient u natuurlijk het geld te betalen en dan zorgt de gemeente ervoor dat u een nieuwe identiteitskaart krijgt. En dat is wel zo prettig en plezierig natuurlijk.

Wanneer mag u uw nieuwe identiteitskaart verwachten?

Nadat u een nieuwe identiteitskaart heeft aangevraagd mag u deze na vijf werkdagen verwachten. Dit duurt zo lang omdat de gemeente niet zelf de nieuwe identiteitskaart maakt. Dit gebeurt op een centraal punt voor alle gemeenten in Nederland. Dat is natuurlijk gemakkelijker en daarnaast is er dan ook een betere controle over de veiligheid en fraude gevoeligheid van de nieuwe identiteitskaarten te waken. Na de vijf werkdagen heeft u drie maanden de tijd om de nieuwe identiteitskaart op te halen bij uw gemeente.