Verlies of Diefstal

Wat als uw identiteitskaart kwijt is, verloren is of is gestolen?

Of misschien is uw identiteitskaart wel onbruikbaar geworden omdat u te dicht bij het vuur zat of hij per ongeluk is mee gewassen in de wasmachine. Wat nu? Hoe krijgt u een nieuwe identiteitskaart als u de oude kwijt bent of als de ze is gestolen of onbruikbaar is geworden?

Wat moet u doen als uw identiteitskaart weg is of gestolen?

Het eerste wat u moet doen als uw identiteitskaart is gestolen of als u deze kwijt bent is aangifte te doen bij uw lokale politiebureau of een politiebureau dat dicht bij u in de buurt is. U krijgt dan een proces verbaal. De gewaarmerkte kopie van het proces verbaal is voor uw administratie. En deze heeft u ook nodig om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. U kunt een nieuwe identiteitskaart aanvragen (alleen) bij uw gemeente. Het duurt vaak wel langer dan normaal om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Dus als u weet dat u hem niet meer heeft kunt u het beste direct naar een politiebureau gaan om daarna bij uw gemeente een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Ook zullen er extra administratiekosten zijn ondanks dat u er vaak niets aan kunt doen dat u de identiteitskaart niet meer heeft buiten uw schuld om (door diefstal bijvoorbeeld).

Wat als u een nieuwe identiteitskaart heeft aangevraagd en toch de oude weer boven water komen?

Als u uw identiteitskaart toch weer vind of als de dief gepakt wordt en de identiteitskaart boven water komt dan dient u deze identiteitskaart in te leveren bij uw gemeente. Dit moet gebeuren omdat het document als vermist staat geregistreerd en dit niet is terug te draaien. Dit gebeurt om fraude en om misbruik van uw identiteitskaart te voorkomen.

Wat als u uw identiteitskaart kwijt raakt in het buitenland?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u uw identiteitskaart kwijt raakt als u in het buitenland bent. Ook dan dient u naar de politie te gaan. Ga naar het dichtstbijzijnde politie station om uw diefstal te melden. Hierna dient u naar de Nederlandse ambassade te gaan of het consulaat om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. U krijgt dan een tijdelijk document om mee te reizen en om uzelf mee te identificeren. Als u in Nederland bent aangekomen dient u naar uw politiebureau te gaan om opnieuw melding te maken van het verlies of de diefstal van uw identiteitskaart. Hierna kunt u bij uw gemeente een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Het beste is natuurlijk om zorgvuldig met uw identiteitskaart om te gaan en deze niet te verliezen. Echter soms kan dit niet en dan is het verstandig om snel te handelen.

Wees zuinig op uw identiteitskaart!